Το 1922 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία έφθασαν στην Πιπεριά, τότε Μπίτσο Μαχαλά. Βρήκαν κάποια κλήματα σκαρφαλωμένα στα δέντρα. Τα κλήματα τα έκαναν αμπελώνες σε σχηματισμό ¨ΚΡΕΒΑΤΙΝΕΣ¨. Από τότε εξειδικεύτηκαν στην εν λόγω καλλιέργεια! Αλμωπία
Η κύρια ποικιλία της περιοχής είναι Αμάσι. Ένα σταφύλι λευκό και αρκετά όψιμο. Σήμερα στο αγρόκτημα της Πιπεριάς καλλιεργούνται 1.100 στρέμματα περίπου. Για κάποια χρόνια γινόταν εξαγωγή προς την Ευρώπη. Αλμωπία
Στις μέρες μας την μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών την προωθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πιπεριάς προς οινοποιητικές μονάδες της χώρας μας. Δεκαετίες τώρα με το Αμάσι παράγεται τσίπουρο άριστης ποιότητας.
Στην Πιπεριά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα μπορούσαμε να πούμε ότι πνέει αέρας με άρωμα τσίπουρου, αφού στο χωριό λειτουργούν 7 αποστακτήρια από ανθρώπους με μεράκι και γνώσεις. Αλμωπία
Στο αγρόκτημα της Πιπεριάς καλλιεργούνται επίσης και αρκετά στρέμματα με την ποικιλία Σαρντονέ, ένα λευκό κρασοστάφυλο που δίνει το γνωστό ομώνυμο κρασί, καθώς και κτήματα με διάφορες ποικιλίες που γίνονται κρασί στα παραδοσιακά οινοποιεία του χωριού.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, 10 χρόνια πριν, ο Μορφωτικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο Πιπεριάς ξεκίνησαν την διοργάνωση της Γιορτής Τσίπουρου Πιπεριάς. Η γιορτή διεξάγετε από τότε και κάθε χρόνο, μια Κυριακή μέσα στον μήνα Νοέμβριο στην κεντρική πλατεία του χωριού, και κάθε φορά έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία με επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Αλμωπία
Έτσι και φέτος γιορτάζοντας τα 10 χρόνια, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία Πιπεριάς θα υπάρχει άφθονο τσίπουρο με διάφορους μεζέδες και ζωντανή μουσική με χορευτικά συγκροτήματα. Μια επίσκεψη αξίζει για να διαπιστώσει κανείς ιδιοις όμμασι την φιλοξενία, να δοκιμάσει δωρεάν τσίπουρο και εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες.