Μαγειρεύουμε στην Όρμα Αλμωπίας [βίντεο]

Μαγειρεύουμε Ταλιατέλες με σάλτσα λευκής τρούφας στην Όρμα Αλμωπίας [βίντεο]

Η Όρμα είναι ένα χωριό του Δήμου Αλμωπίας του Νομού Πέλλας, δίπλα στα Λουτρά Πόζαρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Τρέσινο. Διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά του, περιτριγυρισμένο από πράσινο και φυσικά νερά.

Ο Πληθυσμός της είναι 641 κάτοικοι. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καιμακτσαλάν). Αποτελεί το δεύτερο τουριστικό προορισμό της Αλμωπίας μετά το Λουτράκι, διαθέτοντας ενοικιαζόμενα δωμάτια,ξενοδοχεία και εστιατόρια. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλατάνια. Οι κάτοικοι του χωριού εκτός του τουρισμού ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την καλλιέργεια κερασιών, καστάνων, κοκαριών και ροδάκινων. Η Όρμα αποτελεί όμορφο, ήρεμο και ήσυχο τουριστικό θέρετρο, 2 χλμ απ τα Λουτρά Πόζαρ.

 Η τρούφα Όρμα Πέλλας Ξενοδοχεία

Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού,που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Έχει σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγεται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών. Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα.

Η τρούφα στην πραγματικότητα και κυριολεκτικά ονομάζεται «καρποφόρο γόνιμο σώμα». Σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του συμβιούντος φυτού. Έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, με μέγεθός που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού σε εκείνη ενός πορτοκαλιού.

Εξωτερικά καλύπτεται από φλοιό που ονομάζεται «περίδιο», το εσωτερικό, που ονομάζεται «σάρκα του καρπού ή βώλος», περιέχει εκατομμύρια «σπόρους», που εκτελούν την αναπαραγωγική λειτουργία. Κάθε είδος τρούφας περιέχει σπόρους διαφορετικών χρωμάτων και διαστάσεων.Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγο αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών. Στο “Όνομα του Ρόδου”, ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, αναφέρει ότι τις τρούφες ανεύρισκαν πιο εύκολα οι χοίροι.

H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Τού αποδίδονται, επίσης, θεραπευτικές δράσεις κατά μυικών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Χειροποίητες ταλιατέλες με σάλτσα λευκής τρούφας και μανιτάρια Porcini

Υλικά:
Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι τύπου 00
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα:
Ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. καπνιστό μπέικον σε κύβους
100 γρ. λευκή τρούφα
150 γρ. μανιτάρια Porcini
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
λίγο μαιντανό
λίγο κρασί για σβήσιμο
2 κρόκους στα 300 γρ. ζυμαρικά

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια τρύπα με  τα χέρια μας στο αλεύρι και ρίχνουμε  τα αυγά. Ζυμώνουμε με τα  χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, αν δούμε ότι η ζύμη είναι σκληρή ρίχνουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” 30’.

Αφού “ξεκουραστεί”, την ανοίγουμε σε φύλο λεπτό ή με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη. Μόλις ανοίξουμε το φύλο, ξεκινάμε να ρολάρουμε από δύο μεριές το φύλο με κατεύθυνση από τις άκρες προς το κέντρο μέχρι ενωθούν. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τη ζύμη και στη συνέχεια ανοίγουμε τα κομμένα κομμάτια με τα χέρια να σχηματιστούν ταλιατέλες. Βάζουμε τις ταλιατέλες σε βραστό νερό για 3 λεπτά περίπου.

Συ συνέχεια, σε ένα τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια Porcini.

Ανακατεύουμε για περίπου δύο λεπτά και ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τη μισή λευκή τρούφα τριμμένη (η τρούφα πρέπει να ξεπεράσει τους 80ο για να βγάλει όλα τα αρώματά της) και ανακατεύουμε για ακόμα μισό λεπτό. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά μέχρι να δέσουν τα υλικά μας.

Αφού βράσουν τα ζυμαρικά μας, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα μας και ξαναβάζουμε στη φωτιά το τηγάνι για να δέσει η σάλτσα μας με τις ταλιατέλες. Λίγο πριν βγάλουμε τα ζυμαρικά από το τηγάνι,βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ δύο κρόκους και τους ανακατεύουμε. Στη συνέχεια,αφού έχει δέσει η σάλτσα με τις ταλιατέλες, τα ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην προλάβει να ψηθεί το αυγό και κόψει. Με αυτόν τον τρόπο παστεριώνεται το αυγό και δεν μυρίζει.

Σε αυτό το σημείο τρίβουμε λίγη ακόμα τρούφα και κρατάμε λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.Τρίβουμε παρμεζάνα πάνω από τις ταλιατέλες και  την υπόλοιπη τρούφα.Γαρνίρουμε με λίγα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.