Το Φαράγγι του Πόζαρ

Ένα πολυδαίδαλο φαράγγι, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής. Το Φαράγγι του Πόζαρ βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας και χαρακτηρίζει τις ανατολικές πλαγιές του Καιμακτσαλάν. Πρόκειται για την λεκάνη απορροής του ποταμού Τόπλιτσα, ή αλλιώς του ρέματος Νικολάου, το οποίο […]

Ένα πολυδαίδαλο φαράγγι, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής.

Το Φαράγγι του Πόζαρ βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας και χαρακτηρίζει τις ανατολικές πλαγιές του Καιμακτσαλάν. Πρόκειται για την λεκάνη απορροής του ποταμού Τόπλιτσα, ή αλλιώς του ρέματος Νικολάου, το οποίο δημιουργείται από τα ρέματα του Ράμνο Μπορ, του Κουνουπίτσα και του Λούτα.

«Πόζαρ» σημαίνει φωτιά, ενώ το ποτάμι λέγεται και Θερμοπόταμος, ονομασίες που αναφέρονται στην παρουσία των καυτών ιαματικών νερών που ξεπηδάν με ορμή από τα έγκατα του βουνού. Περισσότερα για την ιστορία των Λουτρών Πόζαρ εδώ.

Τα νερά του ποταμιού διατρέχουν ένα εντυπωσιακό τοπίο που κατεβαίνει από τα σύνορα στα δυτικά μέχρι την λουτρόπολη των Λουτρών του Πόζαρ, ή Λουτρών Αλμωπίας, ή Λουτρών Λουτρακίου στα ανατολικά.

Προτάσεις για διαμονή

Πυκνά δάση μαύρης Πεύκης, καθαρά ρέματα και καταρράκτες, ορθοπλαγιές με σάρες και σπήλαια διαμορφώνουν ένα έντονο ανάγλυφο, ενώ τα νερά του ποταμού έχουν ένα απόκοσμο γαλάζιο-τιρκουάζ χρώμα που μαγνητίζει το βλέμμα με την ομορφιά του. Περισσότερα για το σπήλαιο των Λουτρών εδώ.

Το ποτάμι κατεβαίνει οφιοειδώς, διακλαδίζεται και επανέρχεται, δημιουργεί μικρούς μαιάνδρους, πέφτει από μικρούς καταρράκτες και περνάει μέσα από την λουτρόπολη πριν συνεχίσει τη πορεία του. Στο σημείο αυτό, σε υψόμετρο 360-390 μέτρων, αναβλύζουν ιαματικές πηγές με νερά που φτάνουν τη θερμοκρασία των 37ο C.

Πρόκειται για νερά της βροχής που εισχωρούν βαθιά στο έδαφος όπου αυξάνεται η θερμοκρασία τους και ανεβαίνουν απότομα στα ψηλά, πλούσια πλέον σε μέταλλα. Πολύ κοντά στη λουτρόπολη βρίσκεται και το «Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας».

Πρόκειται για το πρώτο σπηλαιοπάρκο της Ελλάδας που αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα σπηλαίων, βαράθρων και μικρών σπηλαιοκαταφύγιων με τεράστιο παλαιοντολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μέσα στα σπήλαια έχουν βρεθεί παραστάσεις, ακονισμένες πέτρες, αιχμές για βέλη και άλλα αντικείμενα, τα οποία μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή.

Η λουτρόπολη είναι και η αφετηρία για «δυνατές» περιπατητικές διαδρομές στο παρθένο δάσος της περιοχής. Τα μονοπάτια που ακολουθούν το ρέμα διακλαδίζονται σε διάφορα σημεία και καταλήγουν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον καταρράκτη του ρέματος της Κουνουπίτσας, να συνεχίσετε δίπλα από το ποτάμι φτάνοντας μέχρι το κατάφυτο Ράμνο Μπορ (Ίσιο Πεύκο), ή ακόμα και να κατακτήσετε την κορυφή Σοκόλ στα 1827 μέτρα.

φαράγγι λουτρά πόζαρ
Τα δάση που περιβάλλουν το φαράγγι καλύπτονται, σχεδόν αποκλειστικά, από μαύρη Πεύκη με θεόρατα άτομα αρκετά μεγάλης ηλικίας. Μαζί με τα μαυρόπευκα συναντά κανείς οξιές, δασόπευκα, βελανιδιές και λίγες σημύδες, ενώ γύρω από τον Τόπλιτσα υπάρχουν πλατάνια, σφενδάμια, ψευτοπλάτανοι, σκλήθρα, και ιτιές. Πάνω στο μονοπάτι που ανεβαίνει το φαράγγι θα συναντήσετε πολλά σπάνια φυτά από τα οποία ξεχωρίζουν!.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και έτσι τα πυκνά, παρθένα δάση και οι κορυφογραμμές φιλοξενούν κοπάδια λύκων, ενώ οι αρκούδες εμφανίζονται περιστασιακά. Από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζούνε αγριόγατοι, ζαρκάδια, βίδρες, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί, λαγοί και αγριόχοιροι. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πυκνά, μεγάλα δάση του φαραγγιού είναι πολύ πιθανό να είναι μία από τις τελευταίες περιοχές της χώρας μας που ζουν οι σπάνιοι λύγκες.

Πως θα πάτε: πληροφορίες εδώ.

Που να φάτε: πληροφορίες εδώ.

Πηγή: http://www.naturagraeca.com/