Αριδαία ; Δείτε γιατί…

Λίγα ιστορικά στοιχεία! αριδαία λουτρά πόζαρ

Στην καρδιά ενός κάμπου, στο κέντρο της Αλμωπίας, περικυκλωμένης από ψηλά βουνά, ο επισκέπτης θα βρει την Αριδαία.

Η ετυμολογία της λέξης Αλμωπία, ονομασία του νέου Δήμου σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης», είναι «Άλμα»  και «ωψ», δηλαδή κάτι μεγάλο στην όψη, που ήθελε σύμφωνα με τον μύθο οι Άλμωπες να είναι ψηλοί, τόσο ψηλοί σαν γίγαντες.

Από τις πρώτες αρχαίες αναφορές, φαίνεται μια άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της Αλμωπίας με τη Μακεδονία. Αναφέρει ο  Λυκόφρων, Αλμωπία χώρα της Μακεδονίας, ήν (την οποίαν) ώκουν Άλμωπες (V.1238). Ενώ ο Πτολεμαίος στα Γεωγραφικά, τόμ.1.1 μιλά για τη σημερινή Άψαλο <Ορβηλίας>. αριδαία λουτρά πόζαρ

Ακόμα, ένας αστικός μύθος λέει πως οι Σάρισες, τα ακόντια των Αρχαίων Μακεδόνων προέρχονται από το Μαύρο Δάσος της Όρμας, οι οποίες βράζονταν στα θερμά νερά των Λουτρών Πόζαρ για να γίνονται ανθεκτικές. αριδαία λουτρά πόζαρ

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονοματοδοσία της Αριδαίας. Πολλές φορές αναφέρεται ως Αρδέα, από το ρήμα αρδεύω, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά ποτάμια, αρδευτικά κανάλια και υπόγεια ρεύματα νερού. Μια άλλη εκδοχή, που έχει κυριαρχήσει είναι πως το όνομά της η Αριδαία το πήρε από τον  Φίλιππο Αρριδαίο ή αλλιώς Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας (358 π.Χ. – 317 π.Χ.) που ήταν γιος του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και της Φιλίνας από τη Λάρισα,ετεροθαλλής αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου.

Κοντά στην είσοδο της πόλης ο επισκέπτης συναντά την πλατεία του Αγγελή Γάτσου, μεγάλου οπλαρχηγού της Επανάστασης του 21’ που πολέμησε ένδοξα και για την απελευθέρωση της περιοχής. Μαζί με τον Καπετάν Γαρέφη, του Μακεδονομάχου από τις Άνω Μηλιές Μαγνησίας που έδωσε το όνομα του στο χωριό Γαρέφιο με τον παραδοσιακό οικισμό του, δείχνουν πως η περιοχή κουβαλά βαρύ φορτίο της Ιστορίας της.

Διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι στα χωριά της Αλμωπίας, μορφές της νεότερης ιστορίας, θρύλοι, μύθοι και ιστορίες ντόπιων δείχνουν τη συνέχεια ενός τόπου που τηρεί τα έθιμα αναλλοίωτα στον χρόνο και διατηρεί την παράδοση των προγόνων της.

Σήμερα – Τουρισμός, Εκσυγχρονισμός

 

Το πρώτο αξιοθέατο, μπαίνοντας στην πόλη, δε θα περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται για τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, που σήμερα μπορεί να μην εξυπηρετεί τρένα, φιλοξενεί ωστόσο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αριδαίας. Και πριν ακόμα γίνει μουσείο, ωστόσο, ο σταθμός είχε κι εκείνος τη δική του ιστορία. αριδαία λουτρά πόζαρ

Αριδαία Λουτρά Πόζαρ

Η μεγάλη πινακίδα του σταθμού γράφει ακόμη «Αρδέα», όπως ήταν μια από τις παλαιότερες ονομασίες της πόλης. Στην Αρδέα, λοιπόν, έφτανε στο τέρμα του το τρένο της γραμμής Σκύδρα – Αριδαία, γνωστό και ως «τρενάκι της Καρατζόβας». Η γραμμή αυτή είχε κατασκευαστεί στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό την υποστήριξη των δυνάμεων που μάχονταν στο μακεδονικό μέτωπο, μεταφέροντας υλικά και πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή. Συνέχισε να λειτουργεί εξυπηρετώντας επιβάτες και εμπορεύματα μέχρι και το 1931 όταν και εγκαταλείφθηκε πια. Εμεινε πάντως το όνομα, και η φράση πείραγμα, «να σε πάρει το τρενάκι της Καρατζόβας!» Μια άλλη ονομασία του, μάλιστα, ήταν «Ντεκοβίλ» (Decauville) από τη γαλλικού τύπου κατασκευή της γραμμής.

Πίσω λοιπόν, από το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα βρει κανείς το μεγαλοπρεπές Δημαρχείο και από την Πλατεία Αγγελή Γάτσου, διανύοντας την οδό Κύπρου, θα φτάσει στον Ι.Ν. Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου και στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας.

Ο επισκέπτης στο κέντρο της Αριδαίας θα βρει πολλά σύγχρονα καφέ, εστιατόρια και τσιπουράδικα για να απολαύσει μια στάση παρέα με τους ντόπιους. αριδαία λουτρά πόζαρ

Αριδαία Λουτρά Πόζαρ

Αξιοθέατα – Μνημεία

 

Με κέντρο την Αριδαία μπορεί να εξορμήσεις κανείς, μα φυσικά που αλλού; Στα παραμυθένια Λουτρά Πόζαρ. Αν θέλετε να διαβάσετε για την Ιστορία των Λουτρών Πόζαρ επισκεφθείτε το άρθρο μας.

Στο κέντρο της Αριδαίας, πίσω από το Δημαρχείο υπάρχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στις αίθουσες του εκτίθενται απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αλμωπία, καθώς και φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιμούν στη περιοχή της Αλμωπίας. Το μουσείο λειτουργεί εργάσιμες ημέρες και ώρες από 10π.μ. έως 2μ.μ..

Η Αριδαία ως κέντρο της επαρχίας Αλμωπίας, έχει 4 εισόδους προς αυτήν. Η νότια είσοδος είναι αυτή που συναντάνε πρώτοι οι επισκέπτες ερχόμενοι από την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αριδαίας. Στη βόρεια είσοδο, που οδηγεί στα χωριά Πρόμαχοι, Σωσάνδρα, Γαρέφι, Δωροθέα ο επισκέπτης βρίσκει το Δημοτικό Πάρκο Δασάκι. Ένα μεγάλο για τα τοπικά δεδομένα παραποτάμιο πάρκο, με χώρους αθλοπαιδιών, Θέατρο, χώροι για φαγητό και καφέ, ενώ ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αριδαίας, διατηρεί εκεί χώρους με είδη από την πανίδα της περιοχής.

Όλη η επαρχία είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους, Από την Άψαλο και το Άλωρο, μέχρι την Κωνσταντία και τη Χρυσή. Αξίζει μια επίσκεψη στο Κάστρο της Χρυσής ή Μογλενών.

Η Αλμωπία κουβαλάει στις πλάτες της θρησκευτική κληρονομιά ακόμα και από τα χρόνια του Βυζαντίου. Πολλοί ναοί της περιοχής στέκουν, και αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων, όντας και σήμερα λατρευτικοί τόποι. Αγ. Ιωάννης στο Άνω Λουτράκι, Αγ. Δημήτριος στη Ξιφιανή, Αγ. Δημήτριος στο Αετοχώρι, το νέο Μοναστήρι Αγ. Ιλαρίωνος στους Προμάχους κ.α. Όλη η θρησκευτική κληρονομιά της Αλμωπίας σε ένα άρθρο.

Τέννις, τέννις, τέννις. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η Αλμωπία είναι γεμάτη με διάσπαρτα γήπεδα του τέννις. Έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς πανελληνία πρωταθλήματα, ακόμα και διεθνή τουρνουά. Θα τα βρεις προς την ανατολική έξοδο της πόλης, δίπλα στα σχολικά συγκροτήματα, στη δυτική έξοδο προς Λουτράκι, λίγο πριν το χωριό Πιπεριά και αλλού.

Για την πιο οργανωμένη εκδρομή σου, λοιπόν, βρες τα καλύτερα ξενοδοχεία εδώ.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό εδώ.

Και ότι άλλο μπορεί να κάνει ενδιαφέρουσα τη διαμονή σου εδώ.

Αριδαία Λουτρά Πόζαρ