Είναι η Ορεινή Πατάτα Αρχαγγέλου η καλύτερη;



Ξεκινάς να ανηφορίζεις  με μεγάλη κλίση περνώντας  τη διασταύρωση Φούστανης -Θηριόπετρας. Το τοπίο αρχίζει να θυμίζει ταινίες  γυρισμένες στις Ελβετικές Άλπεις, όμως βρίσκεσαι στην καρδιά της Ανατολικής Αλμωπίας και συνεχίζεις! Πρώτο θα συναντήσεις το μικρό και γραφικό Αετοχώρι. Λες και έχει σταματήσει ο χρόνος σε μια Ελλάδα που μας λείπει, σε προετοιμάζει, κάνει μια όμορφη εισαγωγή για το ευλογημένο Οροπέδιο Αρχαγγέλου-Νότιας-Περίκλειας.

Με υψόμετρο πάνω από 700 μ. η πεδιάδα (ή αλλιώς μικρή Καρατζόβα)  περικυκλώνεται από τη  Τζένα  (2.182 μ.), Το Πίνοβον( 2.156 μ.) και το Πάικο ( 1650 μ) και δημιουργεί ένα δικό της μικρο-κλίμα με βαρύ μεγάλο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αυτό είναι όμως που δίνει στην περιοχή και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ευφορία!!!

Από τα Κεράσια και λοιπά οπωροφόρα της περιοχής μέχρι την πασίγνωστη Ορεινή Πατάτα Αρχαγγέλου. Το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο καλλιεργούνται και φτάνει μερικές φορές και τα 1300 μ. δίνει μια άλλη ποιότητα και νοστιμιά στην πατάτα.  Ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η agria και melody, ιδανικές για τηγάνι και φούρνο αντίστοιχα. Η καλλιέργεια πατάτας ξεκίνησε στην περιοχή πριν από 60 περίπου χρόνια, ενώ η περιοχή παίρνει το χρίσμα παραγωγής πατατόσπορου τη δεκαετία του 1970-80.

Οι κάτοικοι της περιοχής φροντίζουν για τη συνεχή βελτίωση των καλλιεργητικών μεθόδων αλλά και ενός ευέλικτου δικτύου διανομής από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή.

Ορεινή Πατάτα Αρχαγγέλου

Η πατάτα που δε λείπει από κανένα τραπέζι είναι πλούσια, σε θρεπτικά συστατικά, τροφή και μεγάλη πηγή άμυλου, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και φυλικού οξέος. Ενώ επιπλέον περιέχει περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό ή φρούτο. Σημαντικό ρόλο όμως για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η διατροφική της αξία είναι η σωστή αποθήκευση και ο τρόπος μαγειρέματος.

Το ιδανικό μέρος για την αποθήκευση πατάτας θα πρέπει να είναι δροσερό και σκιερό αφού ο ήλιος πρασινίζει την πατάτα εξαιτίας μιας τοξικής ουσίας που αναπτύσσεται και ονομάζεται σολανίνη. Ακόμα, οι πατάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς χάνουν μέρος της βιταμίνης C. Τέλος, μετά από ένα καλό πλύσιμο, είναι προτιμότερο η πατάτα να ψήνεται ή να βράζεται με τη φλούδα της καθώς έτσι διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ο ξεχωριστός αυτός τόπος δεν είναι γνωστός μόνο για την ορεινή πατάτα αλλά και για τις ομορφιές του. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αρχάγγελο, βρίσκεται σε ένα ύψωμα ανάμεσα στο Πάικο και τη Τζένα. Η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα ως μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μοναστήρι είχε έντονη ζωή μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν το μοναστήρι μαζί με τις εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκε από μουσουλμάνους. Η λειτουργία του άρχισε ξανά το 1858 μετά από φιρμάνι του Σουλτάνου. Η μονή αφιερώθηκε στο Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Ακόμα λίγα χλμ. μακριά βρίσκεται το μαρτυρικό χωριό Τρία Έλατα το οποίο κατέστρεψαν οι Γερμανοι το 1944. Οι μνήμες ζωντανεύουν όταν οι επισκέπτες βλέπουν τα ερειπωμένα σπίτια.

Τρία Έλατα ΑλμωπίαςΕπίσης κοντά βρίσκεται και η Γαλάζια Λίμνη στο χωριό Κούπα στα όρια του Νομού Κιλκίς. Η λίμνη οφείλει τα γαλαζοπράσινα νερά της σε απολιθωμένους οργανισμούς στον πυθμένα της.

Γαλάζια-Λίμνη-Κούπα-στο-Ν-Κιλκίς

με πληροφορίες από:

https://oreinipatataarchangelou.wordpress.com/

patatesarhaggelou.gr/