Αλμωπία: ”Βουτιά” στη φύση και την ιστορία
πηγή: seleo.gr
επιμέλεια: Δήμητρα Τσάτσου
Βουνό, ιαματικά λουτρά, οργιαστική φύση, ιστορικά μνημεία. Η Αλμωπία συνδυάζει αρμονικά την ομορφιά της φύσης και τον σπάνιο φυσικό περιβάλλον με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, που την καθιστούν τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο.
Σε ένα παράδεισο που απέχει μόλις δύο ώρες απο τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Αριδαία. Μια πόλη οπου οι θρύλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, δεν μπορείς να μην μείνεις εκπληκτος με αυτά που ακούς αλλά και με το παραμυθένιο τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά σου. Πολλοι ντόπιοι την ονομάζουν τη γη των γιγάντων, καθώς σύμφωνα με τον θρύλο η πόλη δημιουργήθηκε απο τον γίγαντα Άλμωπα , γιό του Ποσειδώνα και της Έλης, κόρης του Αθάμοντα.
Μπαίνοντας στην Αριδαία θα περάσεις απο το κέντρο της πόλης βλέπωντας τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μπροστά απο τη πλατεία του δημαρχείου. Πρόκειται για το μουσείο φυσικής ιστορίας που λειτουργεί πλεον στη θέση του παλιού σε σταθμού.
Φεύγωντας απο το κέντρο ο πλατύς, μεγάλος δρόμος ανάμεσα στα ψηλά δέντρα και τα επιβλητικά καταλύματα και ξενιδοχεία “πέφτεις” πάνω στη λουτρόπολη ή αλλιώς στα λουτρά Πόζαρ.
Βουτιά στην ευεξία
Ο συνδυασμός των ιαματικών πηγών με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της λουτρόπολης κάνουν τα λουτρά “μαγνήτη” για όσους θέλουν να φροντίσουν τη φυσική αλλα και τη ψυχική τους υγεία με τη δύναμη του φυσικού ιαματικού νερού,που αναβλήζει απο τις φυσικές πηγές.
Τα λουτρά Πόζαρ έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ιστορικών ευρωπαικών λουτρών πόλεων. “Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ώθηση της τουριστικής προβολής των ιαματικών λουτρών, αλλά και γενικότερα του μέρους” τόνισε ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος.
Μετά απο τη κεντρική πύλη του Λουτρακίου,το μάτι σου “πέφτει” πάνω στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα της Αριδαίας. Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο, τσίπουρι, κρασί, πατάτες και τις μπαχοβίτικες πιπεριές της περιοχής.
Στο Άνω Λουτράκι δεσπόζουν δύο επιβλητικές εκκλησίες που προσελκύουν πλήθος πιστών, ο Άγιος Γεώργιος και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με τους κατοίκους στον Άγιο Ιωάννη βρίσκονταν χρυσές λίρες των ντόπιων που τις έκρυβαν στον ναό για μην τις βρούν οι Βούλγαροι.
Πέντε χιλιόμετρα απο την Αριδαία στον λόφο του οικισμού Ξιφιανή είναι χτισμένη η παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται απο το 1857. Χτίστικε ύστερα απο ειδική άδεια των τουρκικών αρχών μετά το τέλος του Κριμαικού πολέμου. Η εκκλησία λειτουργεί ανήμερα της γιορτής του αγίου και την Κυριακή του Πάσχα.
Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Ξιφιανή βρίσκεται το χωριό Χρυσή, σήμα κατατεθέν αποτελεί το βυζαντινό κάστρο, το οποίο έχει ανακυρηχθεί αρχαιολόγικος χώρος απο το 1980.
Πηγαίνοντας βορειότερα μένεις άφωνος από την ομορφιά των χωριών Νότια και Αετοχώρι. Στους πρόποδες του καταρράκτη της Τζένα, ειναι ο οικισμός της Νότιας στα σύνορα με τα γειτονικά Σκόπια. Ένα εντυπωσιακό φαράγγι με βράχια δεξιά και αριστερά που “ξεπηδούν” απο μέσα τους μικροί καταρράκτες. Αν πάρεις το μονοπάτι κατά μήκος του φαραγγιού ακολουθεί μια μεγάλη πορεία που οδηγει σ’ ένα πυκνό δάσος. Η διαδρομή ειναι διάρκειας πέντε ωρών.
Αετοχώρι: Το χωριό των δεκαοκτώ κατοίκων και τριάντα σκυλιών.
Το μικρό χωριό, Αετοχώρι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πίνοβο, βόρεια της Αλμωπίας. Στο χωριό αυτό δεν υπάρχουν ούτε ένα, ούτε δύο σκυλιά αλλα τριάντα, σύμφωνα με τον πάτερ Χρήστο, που ασκεί τα καθήκοντα ιερέα απο το 1970, οι κάτοικοι των γύρω χωριών έρχονται και αφήνουν αδέσποτα σκυλιά σε μια κυρία που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους.
Σε αυτό το γραφικο χωριό με τα παραδοσιακά σπίτια που θυμίζουν μια εποχή ξεχασμένη απο τον χρόνο, ειναι χτισμένος απο το 1842 ναός του Αγίου Δημητρίου. Χαρακτηριστικό του ναού είναι η σκαλισμένη πέτρα στους τοίχους, λαικές βυζαντινές παραστάσεις στο εσωτερικό του ναού και οι χαληλές είσοδοι. Οπως μας μετέφεραν οι κάτοικοι του χωριού, οι χαμηλές είσοδοι λειτουργούσαν αποθετικά για τους Τούρκους, καθώς οι Έλληνες έμπαιναν μέσα για κρυφτούν. Η εκκλησία πλέον λειτουργεί 26 Οκτωβρίου.
Μια ανάσα απο τα Σκόπια απέχει το χωριό Αρχάγγελος. Εκεί βρίσκεται το μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχάγγελου, το οποίο το χωρίζει απόσταση πέντε χιλιομέτρων απο τα Σκόπια. Σε αυτό το μοναστήρι διασώζεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχάγγελου. Στο μοναστήρι διαμένουν πέντε μοναχοί. Έξωτερικα του μοναστηριού μπορείς να θαυμάσεις τις θρησκευτικές παραστάσεις που απεικονίζουν τη ζωη και τον θάνατο, τον παράδεισο και την κόλαση.
Το ήσυχο και γαλήνιο περιβάλλον που συναντάς αυτή τη στιγμή στο μοναστήρι μετατρέπεται σε ενα δυνατο βουητό στη γιορτή των κερασιών κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Εκείνες τις μέρες ο επισκέπτης θα χωρέψει, θα πιεί και θα δοκιμάσει τοπικά φαγητά, γλυκά και φυσικά κεράσια που έχουν τη τιμητική τους.
Σε όλη τη πεζοπορία στα χωριά της Αλμωπίας τα μέλη του ελληνικού ορειβατικού συλλόγου Αλμωπίας θα σου προτείνουν να κάνεις boultering, ενα είδος ορειβασίας σε βράχους δυο έως οκτώ μέτρων.
Οι επισκέπτες της Αριδαίας δεν είναι μόνο Έλληνες.
Μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονται απο τις χώρες των Βαλκανίων, το Ισραήλ, τη Ρωσία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι Σουηδοί, ύστερα απο έκθεση τουριστικής προβολής στην Στοκχόλμη.
Η πληρότητα των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, Ιωάννη Ουζούνη, οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά,με την πτώση να αγγίζει το 40 με 50%.
Δήμητρα Τσάτσου